Drukuj

       Mikołajki to piękny dzień, szczególnie, gdy okraszone są smakiem samodzielnie przygotowanej pizzy. Takie szczęście spotkało uczniów klasy II i III, którzy wraz z wychowawcami udali się do Domu Seniora Leonianum w Sikorzu na warsztaty kulinarne o nazwie „Mali kucharze”.

IMG 20191205 092712

        Wstępem do działań praktycznych była szczypta teorii o historii pizzy. Okazało się, że dzieci zapamiętały bardzo dużo informacji, ponieważ w konkursie wiedzy nie potknęły się na żadnym pytaniu.

IMG 20191205 091752

        Następnie wyposażone w fartuszki i kucharskie czapki własnoręcznie mieszały składniki, wyrabiały ciasto, wałkowały je, by na koniec dobierać dodatki mające niebagatelny wpływ na smak pizzy. Oczywiście pizza musi spędzić trochę czasu w piecu, by nadawać się do spożycia, więc dzieci uzbrojone w cierpliwość aktywnie uczestniczyły w zabawach integrujących. Mogły także wykazać się talentami wokalnymi i zaśpiewać a cappella wybrane piosenki. Na wypadek, gdyby komuś nie dopisywał apetyt, uczniowie wybrali się na spacer nowo utworzoną ścieżką ekologiczną, która ma uprzyjemniać czas i edukować spacerowiczów w każdym wieku.

IMG 20191205 094619

       Czas spędzony na świeżym powietrzu z całą pewnością przyniósł oczekiwany skutek, ponieważ każdy mały kucharz pałaszował swoją pizzę, aż mu się uszy trzęsły. Poza pełnymi brzuszkami dzieci wyniosły z tych zajęć wiedzę i umiejętności, które przydadzą im się w przyszłości, a także symbolicznego czekoladowego Mikołaja.