Drukuj

                         Wrzesień, to niezwykły miesiąc dla najmłodszych uczniów naszej szkoły. Oprócz zmiany otoczenia, nowych obowiązków, kolegów i nauczycieli przyniósł dzieciom nowe doświadczenia, w tym kulinarne.

Uczniowie poszerzając wiedzę o warzywach i owocach z naszych ogrodów i sadów, wykorzystywali niemal wszystkie zmysły: dotyk, wzrok, węch i smak. Nauka teorii połączona z praktyką zaprowadziła ich do sali gospodarstwa domowego, gdzie pod czujnym okiem wychowawcy przygotowali sałatkę jarzynowo – owocową, przestrzegając zasad bezpiecznego i higienicznego przyrządzania posiłków, a w konsekwencji estetycznego ich spożywania. Dla wielu uczniów było to zupełnie nowe, ale bardzo satysfakcjonujące doświadczenie. Polisensoryczne metody nauczania pozwoliły dzieciom poszerzyć i utrwalić wiedzę na temat roli owoców i warzyw w życiu każdego człowieka.

Wychowawca: Magdalena Hiszpańska