Drukuj

               Zdrowe i racjonalne odżywianie się jest bardzo istotne, zwłaszcza w okresie dzieciństwa, ponieważ jest warunkiem prawidłowego i harmonijnego wzrastania, dobrego zdrowia, sprawności fizycznej i zdolności do nauki.

W związku z powyższym właściwe nawyki żywieniowe należy kształtować już od najmłodszych lat. Oczywiście teoria to jeden aspekt, a praktyka - drugi, i to on wydaje się istotniejszy. Kierując się tą zasadą uczniowie klasy drugiej pod czujnym okiem wychowawcy tę regułę wcielali w życie, przygotowując różne potrawy w sali gospodarstwa domowego, a tym samym otwierając cykl zajęć kulinarnych zachęcających do zdrowego odżywiania i kreatywności w kuchni. Najpierw były to tosty przygotowane z produktów zbożowych oraz nabiału, czyli wybranego gatunku żółtego sera, następnie owocowe jeże, nie tylko atrakcyjne wizualnie, ale i smakowo, a finalnie deser przygotowany z galaretki owocowej i ulubionych owoców. Wszystkie w/w potrawy dzieciom bardzo smakowały, a przy okazji dawały poczucie dumy, gdyż zostały wykonane samodzielnie. Uczniowie otwarci na nowe doświadczenia wyrazili chęć kontynuacji zajęć z cyklu „Kreatywni w kuchni”, więc ciąg dalszy nastąpi…

                                                                       Opracowała: Magdalena Hiszpańska