Zdrowe odżywianie to podstawa prawidłowego rozwoju każdego młodego organizmu, dlatego też w naszej szkole kładziemy nacisk na kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych.
Zaczynamy od części teoretycznej realizując tygodniowe bloki tematyczne łącząc treści programowe z założeniami programu dla szkół „Owoce i warzywa w szkole”.
Ostatnio skoncentrowaliśmy się na warzywach, które jesienią wykopujemy z przydomowych ogródków. Dzieci zgromadziły mnóstwo okazów naturalnych, poznawały ich nazwy, zapachy i smaki.
Od części teoretycznej przeszliśmy do działań praktycznych zamieniając się w kucharzy i przygotowaliśmy surówkę z marchewki, jabłka i pora. Na początku jednak zadbaliśmy o względy higieniczne. Pierwszaki wytrwale tarły warzywa i owoce, dbając o bezpieczeństwo swoje i innych. Przygotowane składniki zostały wymieszane, połączone z jogurtem, przyprawione i poddane próbie smaku. Udało się, dzieciom smakowały wytwory ich pracy, a nawet potrawy trafiły do domów, by rodzice mogli degustować.
Surówka to zapowiedź kolejnych kulinarnych szaleństw, które jeszcze przed nami.