W naszej szkole podejmujemy różne inicjatywy, by rozwijać zainteresowania uczniów, poszerzać ich wiedzę, ale także stwarzać im warunki do dzielenia się wiadomościami z innymi za pośrednictwem atrakcyjnych form i metod pracy.

Tym razem były to zajęcia zorganizowane dla uczniów klasy drugiej przez starszego kolegę Szymona Lingę pod kierunkiem p. Magdaleny Hiszpańskiej, które odbyły się 11 grudnia 2018 roku.

W oparciu o samodzielnie przygotowany scenariusz, prezentację multimedialną, tematycznie dobrany film edukacyjny oraz odpowiednio opracowany zestaw eksperymentów Szymon zaprosił uczniów klasy drugiej do interesującego świata nauki. Dzieci świetnie się bawiły, mogły doświadczać, utrwalać wiedzę, samodzielnie poszukiwać rozwiązań postawionych problemów.

Szymon bazując na ogromnej wiedzy drugoklasistów podczas spotkania zaproponował kilka ciekawych doświadczeń, które można przeprowadzić bezpiecznie w kuchni z wykorzystaniem różnych artykułów spożywczych, w tym soli. Dzieci wykonały doświadczenia „Jajko jojo”, „Jojo w szklance”, „Tęcza”, „Wulkan”. Mogły obserwować kryształki soli pod mikroskopem, efekty procesu krystalizacji, poznać niezwykłą właściwość soli analizując wyniki doświadczenia „Żelki”.

Po zajęciach wszyscy byli zadowoleni i usatysfakcjonowani, o czym świadczą szerokie uśmiechy na wspólnej fotografii.