12 kwietnia to święto miłośników jednego z największych przysmaków świata. Mowa oczywiście o czekoladzie, która ma grono wielbicieli nie tylko wśród najmłodszych.

Początki tej słodkiej masy sięgają aż XIV-XV wieku a za jej odkrywców uważa się mieszkańców Ameryki Łacińskiej, którzy jako pierwsi poznali tajniki przyrządzania czekolady z ziaren kakaowca.

Choć na początku kakaowiec przeznaczony był jedynie dla najbogatszych, dziś czekolada w przeróżnych kolorach i smakach dostępna jest praktycznie dla każdego.

Ten pochodzący z wilgotnych lasów tropikalnych przysmak, doczekał się swojego święta także w naszej szkole. Uczniowie klas młodszych mieli dziś okazję uczestniczyć w warsztatach nt. czekolady oraz zobaczyć, jak wygląda owoc kakaowca, jak pachną jego ziarna a także zapoznać z procesem przygotowania tego przysmaku od samego początku.

Sam element smakowania nie mógł się obejść także bez lekcji o emocjach, jakie nam towarzyszą w trakcie jedzenia czekolady i nie tylko. Niektórzy byli w „siódmym niebie” a innym było nie w smak z czekoladą nadziewaną. Nie obyło się także bez części praktycznej, czyli samodzielnego przygotowania kakaowych przysmaków.

Tydzień nauki zakończyliśmy z czekoladowym uśmiechem, bo co może być lepsze niż chwila przyjemności, na którą każdy zapracował. :) 

CZEKOLADOWE CIEKAWOSTKI

  1. Do XIX w. czekolada była sprzedawana w aptekach jako lek. Stosowano ją w leczeniu niewydolności serca, ponieważ rozszerza naczynia krwionośne.
  2. Im większa zawartość kakao, tym czekolada jest bardziej chrupiąca
  3. Najdroższa czekolada pochodzi z ... no właśnie, zgadnijcie skąd. Dokładnie! Ze Szwajcarii.Kosztuje 640 franków (ok. 3 tys. zł).
  4. Czekolada dobra dla zdrowia. Kakao zawiera antyoksydanty i cynk, które zwalczają wolne rodniki i w ten sposób chronią skórę przed szkodliwymi substancjami.Jedzenie czekolady wzmacnia również włosy. Wysoka zawartość tłuszczu i zawarte w nim minerały nadają łamliwym włosom elastyczność.
  5. Biała czekolada nie jest czekoladą.Powód? Nie zawiera kakao. Zamiast niego do masła kakaowego dodaje się mleko w proszku i cukier.
  6. Lot w kosmos obowiązkowo z czekoladą. Na wyposażeniu astronautów zawsze była czekolada. Zawsze. J
  7. Gdzie i jak przechowywać czekoladę? Nikt nie lubi roztopionych tabliczek czekolady.Niemniej jednak lodówka nie jest dobrym miejscem do ich przechowywania. W niskich temperaturach cukier może się skrystalizować i stracić smak.